De siste årene har det blitt svært populært å ta opp forbrukslån. Dette handler nok mest om den økte markedsføringen av denne lånetypen, men også tilgjengeligheten vi har til dette lånet. Tidligere måtte man avtale tid med en saksbehandler i en fysisk bank. Der måtte man møte opp, ha med alle nødvendige papirer og deretter vente til banken hadde foretatt en vurdering av søknaden. Dette kunne ofte ta tid.
I dag er det annerledes. Når du ønsker å søke om et forbrukslån kan du enkelt sende inn en søknad til flere banker samtidig. Svar på søknaden får du etter bare noen minutter. Og alt dette kan du gjøre direkte og komfortabelt fra din egen stue. I denne artikkelen har vi samlet noen enkle tips til deg som ønsker å søke om forbrukslån slik at du sikrer deg det beste lånet for deg og din økonomi.
Hva kan jeg bruke et forbrukslån til?
Det stilles ingen krav til formålet med et forbrukslån. Dette gir deg som lånekunde en større økonomisk frihet til selv å styre over midlene du låner. Du kan for eksempel bruke et forbrukslån til å refinansiere annen dyr gjeld som smålån og kredittkort. Et annet formål du kan bruke forbrukslånet til er å pusse opp bolig eller fritidseiendom. Noen velger også å ta opp et forbrukslån for å dekke over store, uforutsette utgifter. Husk imidlertid at det er begrenset hvor mye du kan låne med et lån uten sikkerhet. Bankene varierer noe her, men kredittrammen på et forbrukslån ligger opptil 600 000 kroner.
Tips til deg som skal søke om forbrukslån
For at du skal kunne søke om et forbrukslån er det noen krav du må tilfredsstille først:
- Du må være fylt 18 år for å søke om lån i Norge. Dette gjelder alle type lån.
- Det er et krav om fast inntekt. Inntektskravet varierer, men ligger mellom 100 000 kroner – 250 000 kroner.
- Du må være fast bosatt i Norge eller være norsk statsborger.
- Det kan ikke være registrert noen betalingsanmerkninger på deg for å søke om lån uten sikkerhet.
Dersom du oppfyller kravene ovenfor kan du vurdere om du ønsker å sende inn en søknad om forbrukslån til banken. Under har vi samlet en liste med ti tips som kan være lurt for deg å tenke på når du skal velge blant annet lånetilbud, nedbetalingstid og bank.
Tips 1: Vær transparent i lånesøknaden din
Banken vurderer hver eneste lånesøknad individuelt. Dette betyr at banken baserer sin vurdering på en kredittsjekk av deg samt den informasjonen du har gitt banken. Dersom du gir banken et mest mulig korrekt bilde av deg og din økonomi, vil vurderingen også være mer helhetlig. Dette vil kunne ha stor innvirkning på tilbudet banken ønsker å tilby deg, som igjen vil påvirke økonomien din fremover.
Tips 2: Ikke lån mer enn du har behov for
Det kan være lett å plutselig sende inn en søknad om å låne mer penger enn du faktisk har behov for. Sørg derfor for at du har klart for deg hva det er du har behov for og lån kun dette. Å låne mer enn du har behov for, vil øke den totale kostnaden for lånet ditt, noe som vil kunne påvirke din økonomi over lang tid.
Tips 3: Tenk over nedbetalingstiden
Når du tar opp et forbrukslån er det en forventning fra bankens side om at du skal nedbetale lånet innen kortere tid enn andre lån som har krav om sikkerhet. Du kan maksimalt ha en løpetid på et forbrukslån på opptil fem år. Det betyr at du bør ha klart for deg hvordan du innen disse årene har tenkt til å betale ned lånet.
Velger du kort nedbetalingstid vil terminbeløpene dine være høyere, men du vil kunne spare penger på mindre renter. Dersom du derimot velger lengre løpetid, vil de månedlige avdragene dine være lavere. Det gir mer økonomisk spillerom i hverdagen, men rentene vil gjøre totalkostnaden dyrere.
Tips 4: Sammenlign tilbud
Det kan være lett å hoppe på det første og beste tilbudet som dukker opp i søkemotoren når du sitter og finner frem til forbrukslån. Dette er sjeldent lurt. Bruk tid på å finne frem til det lånet som passer deg best. Her er det penger å spare som vil kunne lette din økonomiske situasjon på sikt.
Tips 5: La bankene konkurrere om deg
Det finnes mange banker på markedet som tilbyr forbrukslån. Dette kan du bruke til din fordel når du skal søke om forbrukslån. Dersom du benytter deg av en lånemegler vil denne kunne sende ut søknaden din til flere banker samtidig. Da er det plutselig ikke du som kjemper om å bli kunde, men bankene som kjemper om å få deg som kunde. Måten de konkurrerer på er å tilby deg det beste lånetilbudet de har mulighet til.
Tips 6: Få med deg en medlåntaker
Dersom du har mulighet til å spørre en venn, ektefelle, samboer eller foreldre om de kan være med å søke sammen med deg, kan du spare penger på det. Banken ønsker å ha så lav risiko som mulig når de skal innvilge lånesøknader. Jo lavere risiko, desto lavere kan de sette renten. Et forbrukslån med lav rente er et forbrukslån som er rimeligere totalt sett. Dersom du benytter deg av en medlåntaker vil inntekten til dere begge to stille som sikkerhet for banken. To inntekter er mer sikkert enn kun en.
Tips 7: Bruk en forbrukslånskalkulator
Det finnes en del skjulte kostnader med et forbrukslån. Dersom du benytter deg av en forbrukslånskalkulator, vil dette elektroniske kalkuleringsverktøyet kunne gi deg en oversikt over totalkostnaden til lånet. Det eneste du behøver å gjøre er å legge inn den informasjonen som lånekalkulatoren har behov for, som er:
- Ønsket lånebeløp
- Rentesats
- Planlagt nedbetalingstid
- Etableringsgebyr og termingebyr
Lånekalkulatoren bruker disse opplysningene til å vise deg hva et lån faktisk vil koste.
Tips 8: Bruk tid på å velge bank
Tidligere var det vanlig at man valgte den banken man allerede hadde et etablert kundeforhold hos når man skulle søke lån. I dag er ikke dette nødvendigvis like vanlig, ettersom det er flere banker på markedet enn tidligere. Det kan også ofte være at det er andre banker enn din vanlige bank som tilbyr en bedre rente og mindre gebyrer på sine lån. Og med det kan du spare en del penger på å eventuelt benytte en annen bank til forbrukslånet ditt.
Tips 9: Kvitt deg med gammel gjeld
Å ha utestående gjeld gjør at din kredittscore blir lavere. En lav kredittscore er forbundet med en høyere risiko for banken. Har du derfor muligheten til å kvitte deg med noe gjeld, vil kredittscoren din øke og risikoen minke. Dette taler positivt i behandlingen av lånesøknaden din.
Tips 10: Bruk god tid på å velge lånetilbud
Det er haster ikke å velge. Du kan bruke all den tiden du trenger. Bruk derfor tiden godt, sammenlign lån og still spørsmål direkte til bankene du vurderer å låne penger av. Det kan være gunstig for deg og økonomien din.