Hvorfor søke om refinansiering av lån?

 

Refinanisering av lån har som mål å oppnå bedre vilkår. Dette gjelder både den effektive rente, og til og med forlengelsen av nedbetalingstiden. Rentene går opp og ned i takt med markedet, og det er lurt for deg å følge med på markedstrender.

Hva er refinansiering?

Refinansiering fungerer slik at du tar opp et nytt lån som har bedre betingelser enn den originale gjeldsposten. Det nye lånet erstatter det gamle, og med lavere effektiv rente blir også de månedlige kostandene lavere. Da kan du spare mye penger hver måned, som du kan enten sette i en sparekonto, investere i aksjer eller fond, eller rett og slett bruke pengene til å dekke andre utgifter.

Mye penger å spare

Når du refinansierer gjelden din fremskynder du lånets innfrielse fordi du kan betale ned på avdragene raskere. I mange tilfeller der du har flere lån hos ulike finansielle institusjoner, kan refinansiering samle alle dine lån i et felles samlelån. Du vil med dette kunne ha bedre betingelser og en bedre oversikt over din gjeld.

Lurt å ha markedsoversikt

Ved å ha markedsoversikt på hva rentenivået er, vil du alltid være klar over hva du kan forvente å få hos ulike banker. Bankene vil naturligvis prøve å gi deg litt lavere rente enn det du har hos en annen bank for å lokke deg inn. Likevel er ikke bankene villige til å gi deg mye lavere rente enn nødvendig, ettersom de tjener godt på at du betaler høyere renter. Å ha god markedsinnsikt vil dermed gjøre deg bedre rustet til å forhandle refinansieringen av gjelden din.

Sjekk den effektive renten hos ulike banker

Den effektive renten, i motsetning til den nominelle, gir deg et mer nøyaktig bilde på hva du egentlig må betale ned til banken. Det er derfor du bør sjekke denne renten, og ikke fokusere for mye på den nominelle renten. Dette skyldes at den effektive renten tar hensyn til alle avgifter og gebyrer knyttet til opptak av lån, og vil derfor gi deg en mer nøyaktig totalsum.

Bestill møte med en rådgiver

Sammenlign tilbud hos ulike banker på nettet. Dette er en veldig enkel prosess og det finnes flere nettjenester du kan benytte deg av for å sammenligne lån. Når du har sammenlignet renter og betingelser hos ulike banker, og du har funnet et interessant tilbud, må du bestille time hos en rådgiver.

Jeg ønsker å refinansiere – hvordan går jeg frem?

Har du først avtalt et møte med bankens rådgiver, må du være godt forberedt. Det er to ting bankene er opptatte av. Den ene er å ikke gi deg for lave renter. At du har hentet markedsinformasjon kommer til å være fordelaktig her. Det andre banken er opptatt av er å ha oversikt over din økonomi for å avgjøre hvor betalingsdyktig du er. Banken trenger garantier for at du kommer til å klare å betjene lånet. Å ha en høy inntekt vil derfor spille en stor rolle. Skal du gå opp i lønn på jobb, må du absolutt la rådgiveren vite. Det vil øke sjansene dine for å få enda lavere rente.