Slik betaler du ned lån uten sikkerhet raskest mulig

 

Det er mange grunner til å ta opp lån uten sikkerhet. Det kan være at bilen må repareres, eller du ønsker å kjøpe ny sofa. Når du har tatt opp lånet, er du også nødt til å betale lånet tilbake. Det er en kjent sak at denne type lån er noe dyrere enn for eksempel boliglån. Derfor ønsker mange å betale ned lånet så raskt som mulig. Det er ikke alltid like lett å vite hvor man skal begynne.

Skaff oversikt over lån uten sikkerhet

Det første du bør gjøre er å skaffe oversikt over forbruksgjelden din. Dette inkluderer hvor mye lån uten sikkerhet du har, og hva du betaler i avdrag, renter og gebyrer. Dette er spesielt nyttig om du har mer enn ett forbrukslån. Se etter om det er ett eller flere lån du har uforholdsmessig høy effektiv rente på.

Vurder refinansiering av lån uten sikkerhet

Dersom du ser at du har mye dyr gjeld, bør du vurdere å refinansiere. Da tar du opp et nytt lån for å erstatte lån du allerede har. Du kan velge å gjøre dette med sikkerhet. Da gir du banken pant i din eiendel. En måte kan være å utvide boliglånet. Fordelen med dette er at du får den aller laveste renten. Alternativt kan du velge å refinansiere uten sikkerhet. Da er det viktig å finne et lån med bedre betingelser enn det du har.

Formålet med refinansiering er å redusere rente- og gebyrutgifter. Dette er spesielt nyttig dersom du har mange forbrukslån eller dyre forbrukslån. Når du betaler mindre i renter og gebyrer, kan du legge det sparte beløpet til avdragsbetaling. Betaler du mer i avdrag, reduserer du tiden du bruker på å betale ned på lånet.

Sett opp et budsjett

Du bør også sette opp en oversikt over månedlige inntekter og utgifter. Det er ikke alltid like lett å vite hvor pengene våre blir av. Som et resultat tror vi ofte vi har mindre å bruke på lån enn vi egentlig har. Når du får oversikt over hva du bruker penger på, er det lettere å finne utgifter du kan redusere på. Kanskje ser du at du kan redusere shoppingturer i en periode eller for eksempel take-away mat?

Når du ser hvilke utgifter du kan kutte ned på, så ser du hvor mye ekstra du kan betale på lån. Ut fra dette kan du justere nedbetalingsplanen din. Alternativt kan du sette det et mål på når du ønsker å være gjeldfri, gå gjennom utgiftene dine og kutte ned på det du kan for å oppnå målet. Husk at du fortsatt har andre nødvendige utgifter. Pass på at du ikke lager en nedbetalingsplan som gir deg betalingsproblemer.

Vær bevisst på motivasjon

Å betale ned lån raskt kan kreve at du ofrer en del goder. Du må sannsynligvis redusere en del på hvor mye du bruker på ting du selv ønsker. Da er det viktig å huske hvorfor du gjør det. En god motivasjon kan være å vite hvor mye du sparer på å bli gjeldfri tidligere. En annen motivasjon kan være å tenke på hvor mye ekstra du får i måneden når du slipper å betale ned på dyre lån.

Avslutningsvis

Å bli kvitt lån uten sikkerhet kan være en stor lettelse. Det frigir penger hver måned, og reduserer hvor mye lånet koster totalt. Det er viktig å skaffe seg oversikt, både over lån, inntekt og andre utgifter. Vurder å refinansiere gjelden din. Da kan du få redusert kostnadene, slik at du kan bruke mer på avdrag. For å bli gjeldfri raskest mulig er det viktig å prioritere dette. Det kan være vanskelig, men det er verdt det når lånet er nedbetalt.